Att göra teori till praktik

Jag fick några frågor för ett bra tag sedan. Frågor som jag inte direkt kunde ge ett svar på då men som inte har velat lämna mig utan att bli besvarade och därför har jag fortsatt att fundera över dem.

”Hur gör du för att omsätta forskning i praktiken? Det verkar så lätt för dig att göra teori till praktik – hur tänker du när du använder teorin?

Det vi ska göra i skola idag ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men vad innebär det i min praktik att det är vetenskapligt förankrat? Hur omsätter man teorier in i praktiken? Det var riktigt bra frågor som min kollega ställde. Frågor som jag inte hade funderat så mycket i den mening  – hur gör jag?

Idag hittade jag svaret på frågorna i form av ett citat som jag hade sparat i en gammal kalender.  När jag läste citatet insåg jag att det är precis så jag gör. Det var inte ett citat för den tiden kalendern visade, utan det var ett citat som beskrev min syn på kunskapsutveckling och som jag har levt sedan dess utan att tänka på det.

Citat av Hans-Åke Scherp

 

Jag tar del av teorier – ofta och gärna. Jag tar också del av metoder som grundar sig i teorier för det som man kommer fram till i olika sammanhang intresserar mig mycket men inte alltid som ett recept att använda rakt av. Utan som en ingång för att tänka efter varför det skulle kunna passar in i  min undervisning. Det blir viktigt att tänka på  hur jag kan omsätta det för att erbjuda elever ännu bättre förutsättningar att lära nytt och hur det kan göra mig till en bättre pedagog genom att jag skaffar mig mer kunskap och inspiration i området. Genom att ta del av teorier får jag med fler röster in i min praktik på ett sätt som jag blir hjälpt av. Här på bloggen finns bland annat många texter om läsning, skrivande och kamratrespons. I alla de texter finns det teorier med, inte alltid framskrivna men de finns där i bakgrunden som stöd för mig när jag planerat min undervisning.

När jag läser citatet får jag också svar på varför jag då och då går ingång och blir frustrerad över diskussioner som handlar om att anamma en metod rakt av, se något som en quick fix utan att fundera över vad det man gör kan leda till. Genom att kopiera en metod utan att vara insatt i teorin bakom, eller utan att funderat över om görandet kan få andra konsekvenser än dem man tänkt sig gör mig orolig, för elevernas skull.

Varför val görs för att bedriva undervisning utifrån styrdokumenten behöver man fundera över tycker jag. Det är frågor som för mig har varit väldigt viktiga och som funnits med i tankarna när jag försökt skapa en praktik som ger förutsättningar för alla elever att komma riktigt, riktigt långt i sin kunskapsutveckling. Längre än vad var och en tror är möjligt från början.

Jag har klivit ur klassrummet och det direkta mötet med eleverna för att istället jobba tillsammans med rektorer/förskolechefer och förvaltningspersonal. Jag tar med mig mina svar på frågorna ovan, in i mitt nya uppdrag som kvalitetsutvecklare. I uppdraget fortsätter jag att utgå från forskning, beprövad erfarenhet för att  på så sätt skapa förutsättningar för egen och andras kunskapsbildning och next practice!

Tack snälla kollega för att du ställde frågan och utmanade mig i tanken. För mig, och jag tror för många andra, är den är viktig för att vi ska kunna bygga en bro mellan teori och praktik. Den bron är lättare att bygga om vi sätter ord på det vi gör och hur vi gör.

 

 

3 thoughts on “Att göra teori till praktik

 1. Gunnar Cardell 8 juli, 2016 / 23:43

  Hej Therese!

  Den här texten avslutas med följande båda meningar: ”För mig, och jag tror för många andra, är (frågan) viktig för att vi ska kunna bygga en bro mellan teori och praktik. Den bron är lättare att bygga om vi sätter ord på det vi gör och hur vi gör.” Jag började med ett sådant brobyggande 1996 då jag intervjuade en kollega, en pensionerad lågstadielärare i syfte att upptäcka mönster i hennes tysta kunskap. Bron ska överbrygga klyftor. Det finns dels en djup klyfta mellan ”vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”, dels klyftor mellan olika pedagogiska teorier.

  Efter tjugo års arbete kallar jag mitt projekt Spartacusprojektet och jag är nu klar med den första etappen som alltså har handlat om att utforska vår tysta kunskap; jag har funnit att kärnan i lärares tysta kunskap består av ett antal undervisningskonster (f.n. har jag funnit 29). Jag fann dem genom att kombinera fem olika teoretiska perspektiv: system-, informations- och kaosteori + tyst kunskap + reflekterande praktiker; jag kallar denna syntes Trenätsteorin; Trenätsteorin är en verktygslåda med ord och begrepp till att tala om lärares arbete utifrån ett vetenskapligt lärarperspektiv.

  Du skriver i din blogg om att ”bygga en bro mellan teori och praktik” och att vi gör detta genom att sätta ord på det vi gör. För ett par veckor sedan fick jag en inbjudan att presentera min forskning i mim lokalavdelning av Lärarförbundet och sedan dess har jag gjort ett manus i tabellform med tre spalter som heter ”Vetenskaplig grund”, ”Trenätsordbron” resp. ”’Beprövad erfarenhet”.
  Jag ser den där föreläsningen som starten på den andra etappen av Spartacusprojektet: nu är det dags att tillsammans med lärare och forskare börja bygga bron och överbrygga klyftorna. Men det arbetet kräver samarbete med lärare och forskare.

  Nu söker jag därför kontakt med intresserade lärare som vill upptäcka och utforska sin tysta kunskap med hjälp av trenätsperspektivet och se hur olika teorier – pedagogiska, sociologiska, psykologiska, fysiologiska och andra – kan bidra med material till fortsatt kunskapsbyggande.

  Jag har skrivit ett ”Förslag till Skolkommissionen” om Spartacusprojektet och lagt ut det på https://metodik.education. Den där tabellen till föreläsningen sänder jag dig i ett mejl.

  Gunnar Cardell, fil.dr i pedagogik; pensionär, f.d. mellanstadielärare, f.d. universitetslektor och f.d. lärarutbildare

  Liked by 1 person

 2. thereselinner 10 juli, 2016 / 13:03

  Hej Gunnar!

  Ditt arbete låter väldigt intressant. Jag ska gå in och läsa mer om det på sidan som du hänvisar till. Att bygga en bro mellan teori och praktik är något som jag har funderat mycket på och som jag i min praktik har försökt göra. Det svåra är just att sätta ord på det som görs. Ser fram emot mejlet från dig för att få veta mer.

  Hälsningar
  Therese

  Gilla

  • Gunnar Cardell 10 juli, 2016 / 13:10

   Roligt om du nappar!
   Försökte sända mejl till din skolforsningsadress men den fungerade inte. Har du någon annan?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s