Att göra varandra till bra människor

Igår lämnade eleverna skolan för att ta sig an ett långt sommarlov. Långt där framme väntar nya utmaningar och möten. Själv landar jag ganska tungt i solen idag. Det är något speciellt med att lämna en grupp. När man har jobbat tätt tillsammans under flera år, blir det tomt när avskedet är gjort.

Efter kramar och värmande ord funderar jag ödmjukt på mitt uppdrag. Skolans uppdrag. Skolans grundläggande värden och kunskaperna – lika viktigt. Vår uppgift är att:

Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.

Jag gillar den formuleringen skarpt. Den säger mycket. För mig innehåller den kunskaper. Utan kunskaper är det svårt att se olika perspektiv och förstå större sammanhang. Men den innehåller också ansvar. Att ta ansvar för sig själv och sin omgivning. När eleverna skrev texter om miljön för ett tag sedan var det många som återkom till att ” ingen kan göra allt för att rädda vår miljö men alla kan göra något!”  Alla kan göra något även vad det gäller att möta människor – och få dem att växa. Vi som jobbar i skolans värld har möjligheten att varje dag göra något. Något som får människor att växa och att vara rädda om varandra.

normer_och_värden
Varje dag när jag läser nyheter blir jag rädd. Rädd för den värld som finns runt omkring oss. Rädd för vad människor gör mot varandra. Idag är inget undantag. Nyheter som gör fruktansvärt ont.

När jag läser om allt som sker runt om oss så återkommer jag till det som är mitt uppdrag. Kunskaper, stratgier för lärande och normer och värden. Alla delar är lika viktiga. Jag har möjligheten att göra skillnad för människor i min vardag eftersom jag möter många barn, vår framtid.

Då och då möter jag elever från tidigare år och får då veta vad som har varit bra eller inte bra under de år vi jobbat tillsammans. Vilka saker de minns och vad det har betytt.

”Du lär oss inte bara matte utan hur man blir en bra människa, att man inte ska känna sig dålig för alla är bra på något.”

Den finaste av gåvor, för de orden är nog det bland det finaste jag har fått höra. För i mötet med andra människor sätter man spår som kan sitta i länge och vi som jobbar i skolans värld, där eleverna måste tillbringa sina dagar, påverkar. Vi får aldrig glömma det! Skolan kan inte ensam vara ansvarig för den värld vi skapar men vi är medskapar tillsammans med alla andra. Vi kan göra varandra till bra människor.

Jag kan inte förändra hela världen men jag kan bidra med något. Jag kan bidra med kunskaper i många ämnen. Förutsättningar för att visa på hur samspel med andra kan fungera för att alla ska må bra. Jag kan visa att vi kan vara olika och ändå respektera varandra, att vi kan lära oss något i möten och jag kan tydligt visa när och varför det inte är ok att bemöta andra på ett visst sätt. Det här kan egentligen alla göra för det är inte bara skolans uppdrag tänker jag.

Tänk om vi kunde se det som allas uppdrag, att göra varandra till bra människor. Precis som vi ser på ansvaret med miljöhotet – en kan inte göra allt men alla kan göra något!

6 thoughts on “Att göra varandra till bra människor

 1. Helena Roth 13 juni, 2015 / 18:35

  Håller inte med. Dvs – jag tror visst du kan förändra världen. Inte ensam, men det är du inte. Men förståelsen för att det jag Kan göra, faktiskt förändrar världen, tror jag är viktigt. För många bäckar små, och allt det där. Men också för att världen är skapt av oss alla, vi skapar kultur varje dag, så det du gör, medvetet eller medvetet, bidrar till att skapa och förändra världen.

  Liked by 1 person

  • thereselinner 13 juni, 2015 / 18:41

   Vad intressant Helena. För det var lite det jag ville få fram. Att var och en kan bidra och att var och en är viktig och kan göra skillnad. Blir nyfiken på vad som gjorde att jag inte fick fram det.
   /Therese

   Liked by 1 person

   • Helena Roth 14 juni, 2015 / 21:03

    Du fick fram det. Men du skrev uttalat ”jag tror inte jag kan förändra världen” och det är specifikt den meningen jag inte håller med om.

    För JO, det kan du, och JA, du kommer göra det tillsammans med alla oss andra! Så ”Jag kan förändra världen, men inte ensam” stämmer liksom mer än ”Jag kan inte förändra världen, men tillsammans kan vi.”. Hajar du nyansskillnaden som jag reagerade på?

    Liked by 1 person

 2. jonastheteacher 14 juni, 2015 / 12:57

  Tillsammans med våra elever, våra kollegor och vi i vårt utvidgade kollegium kan förändra världen. Det är fantastiskt att möta fd elever och inse att vi tillsammans gör varandra till bra människor!

  Liked by 1 person

  • thereselinner 16 juni, 2015 / 07:49

   Tillsammans! Det är poängen tänker jag! Men att var och en börjar göra sin del så kan vi göra gott tillsammans!

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s