En dag som stannar i hjärtat

För ett par veckor sedan skrev jag om en lärares vardag i nationella prov tider, min vardag. Idag handlar det också om en lärares vardag, fortfarande min vardag men den här gången handlar det om hjärtat. Att stanna upp och ta in de guldstunder som sker oftare än vad man kanske hinner stanna upp och se.

Skolans elever är samlade för att sjunga och lyssna på framträdanden. Massor av barn i åldrarna 4 -12. En liten blir ledsen och kompisen säger till sin fröken. En hand sträcks ut. Liten möter stor. Liten kryper nära och stor håller om. Trygghet. Det är så mycket värme i handlingen som sker utan ord.

Vi är så viktiga. Låt oss alltid komma ihåg det med ödmjukhet. Vi påverkar. Vi som delar många timmar tillsammans med eleverna. Vi påverkar.

Sånger avlöser varandra. Två äldre elever stiger fram. Själva på scen ska de framföra en låt som de själva valt. Trevande avlöser orden varandra. Sakta ökar styrkan i sången. Mitt hjärta svämmar över av stolhet. Att få vara en del i elevers vardag där handlingar som kräver mod avlöser varandra. Mod att övervinna och klara det man inte tror man kan. Vilka förebilder och inspiratörer som finns i alla åldrar.

tavla

I klassrum visar elev efter elev att trots att det ibland är tungt och att läraren envist ställer krav på att uppgifter ska vara färdiga vid en viss tid, så är det värt det. För stoltheten i rösten, hållningen och säkerheten i att ha koll på det som ska göras leder till glädje. Glada ögon som söker bekräftelse på att läget är under kontroll. Förslag på lösningar när det inte blivit som planerat. Delaktighet. Mod att säga att det inte blev klart och vilja att lösa problemet som uppstått. Tilltro till sin förmåga att lära.

En kram, av en liten som plötsligt kliver in i de storas klassrum, kram av stor som önskar skönt lov och kram till tröst.

Att  stanna upp. Hjärtat är fullt av värme och glädje över elever. Guldstunder.

Det är också en lärares vardag, min vardag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s