Verkliga mottagare och kamratrespons på samma gång

Kamratrespons är något som jag och mina elever jobbar mycket med i flera ämnen. Det är också något som jag återkommer till i mina texter här på bloggen. Jag tycker att det är ett väl fungerande verktyg för att bli medveten om text och hur man kan utveckla sitt skrivande. Det är samtidigt ett bra verktyg för att få inspiration och lära sig mer tillsammans med andra.

Att skriva till verkliga mottagare är något som också lyfter elevers texter. Jag har ofta tyckt att det har varit lite svårt att skapa de förutsättnignarna tidigare. Det har blivit enorma projekt i så fall, särskilt då vi inte har tillgång till enkla publiceringsverktyg som finns i iPads. Ett sätt att lösa det har varit att använda en blogg tillsammans med eleverna och där träna på att publicera text till många mottagare. Sedan vet jag att andra jobbar mycket med attt publicera text genom sociala medier men jag är inte helt bekväm med det då jag har yngre elever som inte har tagit del av de möjligeterna än. Jag försöker hitta fler vägar utifrån de förutsättningar vi har för att jobba med verkliga mottagare av arbetet som eleverna gör.

Den här terminen har mina elever skrivit en reseberättelse utifrån en resa de har gjort tillsammans. Eftersom nästa års 6:ors också ska göra en sådan resa så blev de naturliga mottagare av våra texter. Eleverna skrev sina texeter och vi lämande dem vidare. Vi hoppades på att få någon slags respons på det vi hade skrivit men vi kunde inte ana att det skulle bli så bra! Mina fantastiska kollegor fångade bollen och bestämde sig för att deras elever skulle skriva ett brev tillbaka till var och en. Ett brev som innehåll två stjärnor och en önskan men också tankar om den kommande resan och vad som var kul att få veta inför den.

brev

När mina elever fick sina brev läste de dem med stort intresse och det ledde till intressanta diskussioner. Vi funderade på om de kunde se vilka instruktioner brevskrivarna hade fått. Vilken respons de hade gett och hur man kunde använda den vid nästa skrivande. Det var också några som hade fått två brev tillbaka där responsen var motsatt i de breven vilket blev interssant att prata om.  Hur olika man kan se på text och vad skribenten själv hade tänkt när reseberättelsen skrevs.

Flera elever har kommit och önskat att få jobba så igen. Det finns helt klart en poäng i att göra skrivandet ännu mer meningsfullt genom att skriva till andra som återkopplar. Den här gången genomförde vi det på ett enkelt sätt visade sig ge alla mycket!

– Kan vi inte göra så här igen? Snälla, det var så roligt att få ett brev med respons på det sättet!

– Absolut, svarar jag på det!

6 thoughts on “Verkliga mottagare och kamratrespons på samma gång

  • thereselinner 16 december, 2014 / 19:47

   Visst är det! Det är en riktigt bra resurs som verkligen leder till lärande tycker jag.

   Gilla

 1. Pingback: BFL | Pearltrees
 2. palchristensson 6 januari, 2015 / 17:23

  Det innebär ett slags ”automatisk individualisering” också. Ett självreglerande lärande med värdeskapande aktivitet. Perfekt!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s