Blogg- ett redskap för lärande

Under flera år funderade jag på att använda mig av en blogg. Många gjorde det och jag var lite nyfiken men tyvärr helt okunnig om hur man gjorde. Det var en av de bidragande orsakerna till att jag inte startade någon blogg. Den andra anledningen var att jag inte ville använda bloggen som en informationskanal, det var det enda jag var helt klar över. Jag var inte intresserad av att det skulle bli ett moment till varje vecka som skulle göras. När jag för ett och ett halvt år sedan stötte på Daniel Barker på sociala medier och hans tankar om att flippa klassrummet. Jag lyssnade på ett klipp där han berättade att han hade börjat fundera på hur han använde tiden tillsammans med eleverna i klassrummet – då kom jag på hur jag ville göra! Jag hade hittat mitt syfte och användningsområde!

Jag ville använda en blogg som en mötesplats, till ett redskap för lärande där man också kunde lära tillsammans. Den skulle vara ett nav där jag kunde publicera filmer med genomgångar, förberedelser inför lektioner, vi kunde bygga en gemensam kunskapsbank i olika frågor och det skulle vara ett bra ställe att träna på att publicera text med verkliga mottagare. Det har blivit så och så mycket mer. Jag upptäcker då och då nya sätt att använda det vi har byggt upp på bloggen.

Bloggen Att lära tillsammans startade jag som helt novis tillsammans med en klass i år 6. När jag lämnade dem och tog emot en ny klass lät jag bloggen få leva vidare i stället för att starta en ny. Eleverna som var med och startade den var väldigt stolta och ville att den skulle få leva vidare och om jag förstått det rätt så tittar en och annan in fortfarande för att se vad som händer. Det var en viktigt anledning till att jobba vidare med den.

Det som är så spännande att jobba med bloggen som ett lärande redskap är att det efter hand växer fram nya möjligheter. Jag har på ett enkelt sätt gjort det möjligt för de föräldrar som vill att ta del av det vi gör på ett helt annat sätt, vi har naturliga mottagare till text, ljud och bild och det som finns på bloggen finns kvar vilket gör att man kan gå tillbaka och repetera. Vi har också ett gemensamt forum där vi kan träna på att tänka på att all text man skriver har en mottagare och att det är viktigt hur man skriver när man sitter bakom en skärm och inte möter mottagaren öga mot öga. Man kan inspirera och inspireras av hur kompisarna väljer att skriva. Vi pratar mycket om att det är bra att lära av varandra, det är ingen tävling. Det är ett samtal som är viktig att ta men som man kanske glömmer.

I veckan har vi återigen använt den till att avsluta ett tema. Genom att svara på frågor och bygga en kunskapsbank fick alla också en chans att läsa och lära av varandra inför avslutningen. Vi hade fick även ett tillfälle att fånga upp eventuella missförstånd och att prata om hur man skriver en kommentar tillbaka om man tycker att det inte stämmer det, som står. På så sätt tränade vi också på ett källkritiskt förhållningssätt. Det blev en grund för väl använd tid i klassrummet med många bra diskussioner. Den här gången tog vi även hjälp av de tidigare 6:ornas kunskaper då de hade haft en liknande uppgift. De nuvarande eleverna kunde inspireras av tidigare elever men också använda sig av en ännu större kunskapsbank.

Nu har jag hittat ännu ett sätt att använda bloggen. Det är dags att starta ett nytt tema i historia och det var ett tag sedan vi hade det senast. På första lektionen ska vi nu friska upp minnet om det vi läste senast. Det ska vi göra genom att använda bloggen. Här hade jag samlat de resurser vi hade använt när vi avslutade temat då, uppgifter vi hade haft i läxa, utflykter vi hade varit på inom vårt historia tema. Nu kommer det till användning igen. Det ligger bara där, förberett och klart. Det blir en flipp av redan flippat klassrum! Eleverna ska få läsa och leta efter information för att sammanställa det. Dessutom läsa sina kommentarer som de skrev då. Vi har då en bra utgångspunkt för att sedan börja prata om utvecklingslinjer och jämföra med den tid vi ska läsa om nu. En liten bonus som jag anar att vi kommer att prata om är; har det hänt något med kommentarerna på bloggen? Har de utvecklats? På vilket sätt?

historia
attläratillsammans

 

Ett lärande redskap, ett lärande redskap som vi använder på många olika sätt;

  • Skriva text till verkliga mottagare och då anpassa text efter syfte och mottagare
  • Inspirera varandra om hur man kan skriva text. Utveckla skrivandet tillsammans.
  • Samla kunskapsbank tillsammans
  • Ett forum att dela bild, text och ljud till andra – presentera kunskaper i ett ämne
  • Förbereda sig inför lektion – läxuppdrag. Uppdrag som elever kan genomföra utan stöd av vuxen.
  • Synliggöra undervisningen för föräldrar som är intresserade (skrev ett inlägg om det vid ett annat tillfälle). Pedagogiska planeringar och tankar bakom undervisningen
  • Möjlighet att repetera för allt finns kvar. Framförallt mattefilmer har använts på så sätt av både elever och föräldrar
  • En bank av material som kan användas igen i ett nytt sammanhang
  • nya möjligheter dyker upp och växer fram…..

Möjligheterna är oändliga märker jag! Bloggen har växt utifrån behov och önskemål, från att vara en sida till att nu också bestå av en mattesida där både elever och jag har publicerat filmer för att underlätta lärandet, en sida för föräldrar och nu ska vi börja bygga en sida om klassiker tillsammans. Det finns bara möjligheter i vårt digitala klassrum. Möjligheter till att lära tillsammans!

blogg
Skolverket.se

 

 

 

3 thoughts on “Blogg- ett redskap för lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s