I stormens öga – ett lärande spel

I vårt demokratitema  ”Jag och min omvärld” har vi jobbat med valet, demokratiska processer i elevers närhet och nu ska vi jobba med mänskliga rättigheter och barnkonventionen. För ett antal år sedan använde vi spelet I stormens öga från UNICEF till en halv tema dag och det kom jag på när jag skulle planera det här arbetet. Som tur var fanns spelet kvar. Jag tänkte att det skulle bli introduktionen till att prata om barnkonventionen och ett tillfälle att träna på att ta ställning till frågor och sedan fatta beslut.

bild_i_stormens_öga

i_stormens_öga

Det blev en introduktion och det blev så mycket mer! Det blev ett väldigt bra tillfälle att träna på direkt demokrati, framföra sina åsikter och lyssna på andra. Vi jobbade i två timmar med den kommunikativa förmågan

The_big_five

Bilden kommer Leif Mathisson i gruppen The big five på Facebook

kommunikativa_förmågan

Eleverna satt i grupper om 4 och fick olika uppdrag att ta ställning till. Genom att först själv fundera på för och nackdelar med olika beslut så fick man sedan diskutera i gruppen. Klassen skulle vara överens om det beslut som skulle fattas och vi växlade mellan två sätt att komma överens. Dels att grupperna skulle vara överens och sedan hade varje grupp en röst och dels att var och en hade en röst i stora gruppen när vi röstade. Det blev ett tillfälle att praktisera direkt demokrati i ett sammanhang. I elevernas utvärderingar var det en sak som kom fram som en positiv sak.

En annan sak som kom fram var att det var lärorikt att resonera sig fram till ett beslut och att det var intressant att lyssna på andras åsikter. Det är inte alltid lätt att fundera över vad man själv tycker, lyssna på andra och sedan fatta ett beslut. Innan spelet satte igång pratade vi om att det inte är en förlust att ändra sig om man tycker att det är någon som har andra argument som man tycker är bra. Genom att lyssna på andra kan man få nya tankar som gör att man vill ändra sig. Resonera sig fram till ett beslut är inte lätt så det blev även ett bra tillfälle att prata om samarbete och hur man kan få ett grupparbete att fungera. Spelet inböjd att träna på att se en sak ur olika perspektiv men också att fundera kring att beslut man fattar leder till olika konsekvenser. Många viktiga insikter och erfarenheter gjordes!

Det var fantastiskt att se 30 elever i år 6 jobba tillsammans mot ett mål. Barnkonventionen är nu presenterad och vi fick dessutom ett bra underlag till att prata om att ta olika perspektiv och konsekvenser av beslut. Nästa lektion ska vi fundera på vad barnkonventionen innebär. Vad det var vi fick veta genom de beslut vi tog i spelet och  på vilket sätt de hänger ihop med vilka rättigheter världens barn har.

När elever själva inser att de skapat praktik av teorin och dessutom kan sätta ord på det då har eleven själv blivit ägare till  kunskapen och att få vara med när det sker – det skulle jag beskriva som en riktig guldstund!

3 thoughts on “I stormens öga – ett lärande spel

  1. Pingback: SO | Pearltrees

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s