Skolan sätter sina spår

Skolan sätter sina spår. Skolhuset och människorna som man möter där sätter sina spår här och nu men också för lång tid framåt. Idag har jag än en gång blivit påmind om den betydelse vi som jobbar i skolan kan spela för människor. På gott och ont.

Idag har vi firat vårt skolhus som fyller 100 år. Många människor har besökt skolan. De som har anknytning och relation till skolan just nu och de som återigen steg in i skolan och mindes sina första år i skolhuset. Mindes det som det var igår. Med tårar i ögonen berättar hen om att varje steg i den stora trappan är bekant. Positiva eller negativa minnen framgick inte. Men minnen. Och en överraskning över hur starka och känslosamma minnena kan vara när de sköljde över. En annan berättar i detalj hur det första klassrummet såg ut och var i huset det låg. Berättar om den nye läraren de fick i ett klassrum längre upp i huset. Lika överväldigad var den personen av känslan att minnas det som skedde för länge sedan.

Det väcker tankar. En stor påminnelse om att verkligen vara ödmjuk inför uppdraget. För det man gör kan sätta spår för livet hos andra människor – det blir tydligt.

I Skolsnack Didaktik pratar de i ett avsnitt om ordning och reda i skolan. I det avsnittet berättar Annika Lilja om sin forskning. Bland annat pratar hon om vilka tre faktorer som är avgörande för att nå fram som lärare. Ämneskunskaper, didaktiska kunskaper och relationella kunskaper. Tre stora, viktiga delar i det komplexa uppdraget som läraryrket innebär.

Den här veckan har jag fått två fantastiska gåvor i form av återkoppling. Den ena med inriktning på de två första delarna enligt  Annika Lilja. I ett plötsligt möte framfördes ett stort tack för allt som eleverna hade fått med sig och den andra fantastiska gåvan, så stor och värmande var i form  av relationell återkoppling. Båda två kommer för alltid följa med mig. Tacksam och ödmjuk.

Även om det är hårt och tungt att ta emot återkoppling som inte är lika positiv så är den minst lika värdefull. Den återkopplingen ger möjlighet till medvetenhet och det i sin tur ger möjlighet till förändring. Återkoppling behöver komma fram och funderas över.

För återkoppling behövs för att förbli påmind om den roll man kan spela i andra människors liv. Det är väl så att det är de som påverkat mest på något sätt som man kommer ihåg och som sätter spår. Jenny Strömstedt skrev så här i en artikel om skolan när hon hade följt mig och mina elever en dag:

Skolan i dag representerar en ständigt pågående möjlighet men också ett hot om utanförskap. I både enskildas och samhällets berättelse finns historierna om de goda pedagogernas inflytande och de dåliga lärarnas förtryck av självförtroende och drömmar. Skolan är alltings början, men också ett möjligt slut.

Dagen idag har varit en påminnelse om det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s