Träna på ord och begrepp – skärmkorsord

Under veckan har jag fått möjlighet att hoppa in i flera grupper på skolan eftersom de elever jag jobbar tillsammans med är iväg på resa. Jag skulle repetera ord och begrepp i en år 4 grupp. De hade precis börjat med atomlära och vi skulle prata om vad de hade gjort sist. Jag funderade på hur jag skulle träna på det i en grupp som jag inte känner. Då kom jag på att skärmkorsord kunde vara ett sätt att träna att sätta ord på begreppen.

Jag hittade en sida på nätet där man kan göra korsord och skapade ett korsord där jag inte lade till några ledtrådar utan skrev ordet två gånger istället.

tillverka_korsord

 

Jag skrev ut mitt korsord och fyllde sedan i halva korsordet på ett exemplar och andra halvan på ett annat.

atomlära

 

När lektionen började hjälptes vi åt att repetera orden som de hade pratat om tidigare. Sedan fick paren sina olika korsord och byggde skärmar av pärmar och böcker. Om det var svårt att formulera förklaringar på orden fick man ta hjälp av sina anteckningar eller av boken. Det var andra lektionen som de här eleverna jobbade med ord som atomer, molekyler och grundämnen. Efter en stund kom vi på att jag kunde varit ännu tydligare med att uppgiften innebar samarbete. De elever som direkt såg vilka ord som skulle passa in skrev nämligen in dem själva. Efter en ny samling där vi pratade om vad tanken med uppgiften var så kunde alla sätta igång igen. Det blev ett bra sätt att träna på att formulera sig så att kompisen förstod och samtidigt förhoppningsvis skapa en egen förståelse för ordet.

Den här varianten på att träna ord och begrepp kommer jag göra med mina 6:or när vi ska jobba med valet framöver.

Tipset hittade jag i boken ”Stärk språket stärk lärandet” av Pauline Gibbons. Hon skriver om skärmövningar. De övningarna kan se ut på vilket sätt som helst där den ena eleven sitter med information som den andra eleven behöver för att lösa en uppgift. Genom samarbete och att sätta ord på informationen tränar båda på att förklara för varandra och lyssna så att man kan lösa sina uppgifter. Mellan eleverna har man en skärm – därav namnet skärmövningar!

 

11 thoughts on “Träna på ord och begrepp – skärmkorsord

 1. Anna P 25 augusti, 2014 / 13:38

  Tjusigt – jättebra tips och smart att man faktiskt inte alltid behöver lista ut vilket ord som ska skrivas.
  Du vet väl att skolplus också har en korsordsgenerator, där man kan ha lite olika varianter för eleverna?
  🙂
  // Anna P

  Gilla

  • thereselinner 25 augusti, 2014 / 14:15

   Jo, jag visste ju det! Men det var bara den lilla detaljen att jag inte kom ihåg inloggningen. Kom inte heller ihåg att jag kunde gå via avmkr.se sida! Men nu kommer jag ihåg och jag har testat skolplus med. Funkar kanon! /Therese

   Gilla

 2. Pingback: So | Pearltrees

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s