Nominerad till Guldäpplet 2014 – vilken start på terminen!

Att få starta en ny termin med pepp och inspiration är väldigt viktigt. De gånger som dagarna innan eleverna kommer har ett innehåll som inte bidrar till det, då är det tungt. Som tur är händer det inte så ofta tycker jag. I år har det varit en riktigt, riktigt bra start på terminen.

Vi fick lyssna på Micke Gunnarsson som påminde oss om att möta barnen där de är och att det kanske är vi vuxna som behöver fundera över vårt sätt, vår undervisning och bemötande i det stora hela för att nå barnen. Klokt och tänkvärt. Vi behöver lära känna den nya generationen sa Pia Sundhage en gång när jag lyssnade på henne och det stämmer verkligen. Micke har delat med sig av många kloka tankar på det temat. Bland annat den här som till viss del ingick i det som vi lyssnade på. Vi kollegor fick med oss många uttryck som vi har återkommit till under dagarna efter och direkt förstår man varandra när vi har en gemensam referenspunkt. Det är en bra grund att jobba ifrån inför terminen.

Äntligen är det dags för oss på vår skola att hoppa på mattelyftet. Jag ser verkligen fram mot det. Jag hoppas att det ska hjälpa mig att utveckla mitt tänk kring att få eleverna att tänka och använda kunskaperna genom att hitta uppgifter som leder till det. Det låter självklart att eleverna ska tänka och använda sina kunskaper men jag kan se att det är en utmaning att skapa de förutsättningarna. Jag får slita hårt för att bryta den undervisningstradition som finns och som jag själv varit en del av i så många år. Vända på tänket och börja i det okända istället för att steg för steg lotsa eleverna igenom. Bryta det som läromedel ibland förstärker – memorera kunskaper och inte använda. Vi var på en föreläsning med titeln ”Vad är god matematikundervisning” av Mona Rössland, som handlade om det. Hur man kan jobba för att fördjupa elevernas kunskaper istället för att uppmuntrar memorerandet. Erbjuda möjligheter för eleverna att beskriva sina metoder, motivera och argumentera för det de gjort. Det kräver en djupare förståelse. Dr Ann Pihlgren pratar också om det, vikten att bli medveten om undervisningsstrukturer och skapa förutsättningar för elevers eget tänkande. Det här betyder inte att jag tänker lämna eleverna vind för våg. Det betyder att planeringen blir ännu mer genomtänkt men att det än mer blir eleverna som jobbar och är kreativt aktiva. Allt för att fördjupa sina kunskaper, så de inte sitter i skolan för att se mig som lärare jobba allra hårdast och mest. Mattelyftet känns som en ordentlig förmån. Istället för att som idag själv driva den egna utvecklingen och lärandet genom att leta artiklar, böcker och filmer så får jag allt serverat. Det finns bra texter, uppgifter som är beprövade och dessutom många som läser samma texter. Det finns bra förutsättningar att det här är det som är kollegialt lärande när det fungerar.

Som extra bonus på den här veckan så kom listan på alla som blivit nominerade till lärarpriset Guldäpplet 2014. Jag har den stora äran att finnas med på den listan!Nominerad2014-198x56

På samma lista som många kreativa människors som länge inspirerat kring digitala verktyg. Det är en alldeles speciell känsla att någon har tagit sig tid att skriva en nominering och skicka in den. Någon som har tagit del av min undervisning, mitt tänk kring lärande och sättet att tänka kring digitala verktyg som ett lärande redskap. Det är stort och det är jag väldigt, väldigt tacksam för. Det är lite extra roligt eftersom min digitala resa inte har varit så lång. Den påbörjades för ett och ett halvt år sedan. Men den har gett mig ofantligt mycket i glädje att lära nytt och ett redskap till i undervisningen. Eleverna uppskattar det och vi kan väldigt ofta lära oss något nytt tillsammans. Det är en stor och extra bonus. Att lära tillsammans är något jag tror starkt på!

Så, vilken fantastisk start på ett nytt läsår! På måndag kommer eleverna och det ser jag verkligen fram emot!

Varmt välkommen höstterminen 2014!

One thought on “Nominerad till Guldäpplet 2014 – vilken start på terminen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s