Almedalen ur en lärares perspektiv

Efter 4 intensiva dagar lämnade jag Visby och Almedalen. Jag är överfylld av intryck. Det har varit dagar av möten, samtal, inspiration och fascination. Det här blir det första av flera inlägg. Eller i alla fall minst två!

Jag är fascinerad och imponerad över Almedalen som koncept. Almedalen är så mycket mer än politikerna på stora scenen i Almedalsparken. Det är en bild av hur otroligt många människor som är engagerade i olika frågor. Intresseorganisationer som lyfter fram sina frågor och gör dem synliga. Det finns så många frågor att lyfta fram! Det jag har hunnit se är en liten, liten bråkdel. Jag fascineras också över tillgängligheten hos våra politiker. I vimlet på gatorna möter man skolpolitiska talespersoner, partiledare och till och med vår statsminister. Hela Visby andas ett tillåtande klimat. Det är ok att stiga fram och hälsa. Byta några ord och sedan hasta vidare. Det är så man gör! Och det är klart, att det handlar mycket om att nätverka, lyfta sina frågor och skapa kontakter för framtiden. Det är spelets regler. Tillgängligheten gör att människor från olika delar i samhället kan mötas. Unikt tänker jag.

Det erbjuds en enorm mängd seminarium. Många är stöpta i samma form. En panel är inbjuden och debatterar och vänder på någon fråga ur olika perspektiv. Det fanns 3508 olika event att välja på. Jag har valt att rikta in mig på skolan under de här dagarna. De seminarierna jag har besökt har varit väldigt bra. Lärarförbundet har haft frukostseminarium och jag besökte två av dem. De finns att titta på här. I måndags handlade det om Slaget om skolan – men vad är konflikten?

20140705-211724-76644342.jpg

Rektors roll för att lyfta skolan lyftes fram väldigt bra i det här seminariet. Men också att förutsättningar behöver ges.

På tisdagsmorgonen var det debatt om skolan med Jan Björklund, Gustav Fridolin, Tomas Tobe’ och Ibrahim Baylan. Karin Adelsköld var en riktigt bra moderator. Humorinslagen i debatten gjorde att det lyfte. Även den finns att titta på. Det som faktiskt kom upp flera gånger var att ”samarbete över partigränser behövs”, sluta svartmåla skolan och lyft goda exempel – utan att förminska de problem som finns. Jan Björklund sa att det är dags att sluta bråka om det vi är överens om och istället debattera det vi inte är överens om. De är överens om mycket. Men inte betygen till exempel.

debatt

Eva-Lis Sire’n, Lärarförbundets ordförande lyfte fram lärarlönerna, lärares status och den enorma brist på lärare som väntar runt hörnet. Frågan var vad politiker tänker göra åt det. Det återstår att se. Önskar att det kommer fram till något som är hållbart och inte bara sträcker sig fram till nästa val. Skolan är för viktig för det!

Skolledarförbundet presenterade 4 punkter på sitt seminarium, som de vill lyfta för att utveckla skola. Ett valmanifest.
– lönen
– gränslöst arbete
– tillit och förtroende, ansvar och befogenheter
– pedagogiskt ledarskap i fokus

De pratade mycket om styrkedjan. Alla delar i systemet behöver ta sitt ansvar och samverka. Förtroendet är lågt mellan skolpolitiker och rektorer. Det är allvarligt. Arbetssituationen också. Skolledarens jobbar långt utöver avtal och gränserna för vad som är arbete och fritid har suddats ut. När man brinner för jobbet och uppdraget är omfattande blir det svårt att behålla rimliga arbetstider lägger man sedan till att kraven på tillgänglighet är höga då blir det gränslöst. Här finns det väldigt många likheter med lärarjobbet! Som en del i styrkedjan, den delen som finns närmast eleven så ser jag att precis de punkter som Skolledarförbundet vill ge sina meddlemmar är av största vikt för att det ska ges bättre förutsättningar för lärare med. Framförallt då pedagogiskt ledarskap och tillit! Men även den gränslösa arbetet som vi befinner oss i varje dag. Frågan är vilka lösningar det finns, eftersom vi behöver människor som är intresserade och engagerade i sitt jobb. Skolledarförbundet, precis som Lärarförbundet lyfter lönen som en lösning för att göra jobben mer attraktiva och samtidigt höja statusen. Det är en viktig fråga förstås men den kommer inte lösa de övriga per automatik tänker jag. Ett digert jobb för dem överst i styrkedjan att lösa!

Sammanfattningsvis kan jag säga att några ord som slagit igenom i skoldebatten den här veckan är: tilltro, samarbete, passion och vision. Det ger hopp om att skolan äntligen är på väg att bli något mer än en arena för kortsiktiga och slagfärdiga retoriska löften!

Hoppas!

One thought on “Almedalen ur en lärares perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s