Almedalen ur en lärares perspektiv del 2

Det allra sista inlägget om dagarna i Visby handlar om allt det andra! De tidigare inläggen handlade om Teachmeetet som anordnades av engagerade pedagoger och om mer skolpolitiska tankar. Nu kommer resten…

Almedalen bjöd på 3508 olika event inom områden som utbildning, miljö, sjukvård, media och mycket mycket mer! Det var inte lätt att sortera ut och välja, men det blev fokus skola för min del. Förutom att gå på seminarium var det även en behållning i att vimla runt, lyssna på politiska tal och hinna ta en fika med både nya och gamla bekanta. Det blev många samtal och intressanta möten under dagarna jag var där.

Förutom seminarium med skolpolitiska inriktning så var jag på ett och annat intressant event till. Teachmeet där lärare delade med sig av pedagogiska hur direkt hämtat från det egna klassrummet. Det skrev jag om i ett tidigare inlägg.

Jag var på ett seminarium som handlade om projektet En läsande klass. Det var tre olika seminarier med lite olika inriktning. Det jag var på hette: Elevers läsförståelse fortsätter att  minska. Vad kan lärarna göra åt det? Det var ett samtal i panelformat där frågorna handlade om klassrummet och förutsättningar för att göra ett jobb som leder till att läsförståelsen ökar. I panelen satt Martin Widmark som är initiativtagaren till projektet En läsande klass samt författare och lärare, läraren Malin Gonzalez och tre representanter från fackförbunden. Matz Nilsson, Eva-Lis Sirén och Anders Elmgren. Samtalet handlade tillslut om lärares arbetsbelastning och vad som kan göras åt det där de nationella proven är den del som tar mycket tid. Men det handlade också om hur man kan jobba för att öka läsförståelsen. Hur  – undervisning brukar jag kalla det. Hur man kan tänka för att lära sig saker och hur man kan använda det. Läsförståelsestrategierna är ett ”hur”. En intressant sak som kom upp var oron för att det blir en modell som genomförs utan eftertanke och utan att medvetandegöra eleverna om vad det är de gör och lär sig. Den oron lyfte Barbro Westlund som satt med i publiken. Det är utifrån hennes bok om olika lässtrategier som projektet har tagit sin utgångspunkt. Oron är värd att fundera över. Som alla modeller som finns så krävs det av pedagogen att det blir medvetet och genomtänkt för att eleverna ska lyckas lära och för att det ska fungera väl här behöver man inte bara känna till strategierna utan även teorierna bakom. Marin Widmarks svar på det var att det är bättre att det görs något, än inget alls! Det har han en helt klar poäng i men det är värt att påminna om tankarna bakom.

Det var väldigt många event som var stöpta i samma form. En panel som satt längst fram och svarade på frågor ur olika perspektiv. Men det fanns det några event som stack ut och var på ett annat sätt. Idrottensdag innebar t ex att det var fullt med idrottsaktiviteter i parken. Föreningen JAG fanns med  och höll i flera event. De lyfte fram sina medlemmar som har de allra största funktionsnedsättningarna. Det gjorde de genom att hålla event men också genom att finnas med runt om i Almedalen men t-shirts där det stod JAG på. De syntes och det var fantastiskt bra. Genom aktiviteter kom budskapen fram.

Vi, #Skolvåren, valde att bjuda in till Walk n’Talk och det var en variant av event som inte var som alla andra. Det innebar att de som kom gick två och två en promenad och under promenaden samtalades det med utgångspunkt från en fråga de fått. Därefter sammanfattade vi samtalet genom att filma eller skriva ner tankarna. Det blev så intressanta samtal. Många fortsatte en lång stund efter promenaden var slut. Visitkort utbyttes och nya möjligheter skapades. Många beskrev det som en energi kick och bästa betyget var nog sällskapet som gick fel väg för att de var så uppslukade av det pågående samtalet. I möten händer det något!walk

Jag har fått träffa väldigt många twänner i Almedalen. Människor som jag har följt och småpratat eller pratat väldigt mycket med på Twitter fick jag äntligen träffa och prata mer med. Det har varit en stor och mycket uppskattad extra bonus den här veckan.

Jag tror att Almedalen kommer vara med i tankarna ett bra tag framöver. Det tar ett tag för alla intryck att falla på plats. Jag är väldigt glad över att jag åkte dit. Att få se ”cirkusen” på nära håll och få ta del av allt som fanns att välja på.(även om det var grymt svårt) Har du inte varit där kan jag varm rekommendera att ta några dagar av sommaren och ta del av det otroliga utbudet, atmosfären och alla möten som möjliggörs.

Jag är så nöjd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s