Att vara ledig eller…

Solen skiner och värmer klipporna långt uti havsbandet. På en av klipporna ligger en tjej med en bok och pannan i djupa veck. Då och då tar hon paus. Stannar upp och funderar. Ställer många frågor till en i sällskapet. Frågorna handlar om undervisning och hur hon kan skapa en fungerande klassrumsmiljö. Det blir många och långa samtal. Många tankar och känslor snurrar. Oro, förväntan och glädje. Glädje över det första jobbet som lärare. Än är det många sommardagar kvar och tur är nog det för böckerna som ska läsas är många!

 

Hon, det är jag. Jag kommer ihåg känslan, en blandning mellan förväntan och oro. Men också hur jag använde de dagar som var lediga dagar. Det blev dagar att förbereda sig, reflektera och göra en plan för hur jag ville starta terminen. De senaste åren är det så igen. Sommaren är en tid för återhämtning och reflektion men också en tid att stanna upp och summera, fundera över framtiden och kläcka de allra bästa idéerna när krav och förväntningar på att prestera är låga. Under några år när barnen var små då tog jag hem jobbväskan med stor ambition för att sedan hitta den igen när det var dags att åka till jobbet i augusti. Det kan se olika ut! Och det är ok. Men det är nog lite provocerande att en del pedagoger väljer att prata skola under sommaren. Det märks på kommentarer i sociala medier. Tänk om vi bara kunde låta människor göra ett eget val om hur man vill använda sin lediga tid.

Ledig i bemärkelsen – styra mer över den egna tiden. För ledig i bemärkelsen att ”inte tänka jobb” det verkar vara omöjligt. Eller kanske ett högst medvetet val om jag ska vara ärlig. Ett högst medvetet val att stanna upp och reflektera.

Nu tar jag sommarledigt på mitt sätt, läser böckerna om lärande, skrivande och IKT i undervisningen som legat i en hög och väntat. Växla mellan de böckerna och alla de andra böckerna som ligger och väntar, deckare, romaner och en hel hög med tidningar. Skriver kanske något eller inget här på bloggen. Lust och vilja får styra.

Jag åker till Almedalen tillsammans med #skolvåren och får för första gången uppleva politikerveckan på plats. Det ser jag verkligen fram mot. Få ta del av olika evenemang och framförallt möta många skolintresserade människor på våra Walk n’Talk som vi anordnar. Möten och samtal om skola, skolutveckling här och nu och i framtiden. Att dessutom få göra det tillsammans med människor som precis som jag brinner för dessa frågor, och som lägger tid och egna pengar på att ta sig till Almdalen. Det är magiskt!

När jag är där ska jag passa på och kliva utanför bekvämlighetszonen igen. Jag har anmält mig till mitt livs andra TeachMeet, TeachMeet Almedalen. Det blir en 7 minuter presentation. Pirrigt!

Därefter blir det bada, sola, leka, träna, umgås… och förhoppningsvis få fatt i briljanta idéer att använda i undervisningen i höst, det är ledigt för mig….

 

Var glad min själ åt var du har

Nu har du hundra sommardar

och detta är den första.

När solens lopp sin ände tar

så har du nittionio kvar,

och någon blir den största!

Giv noga akt på var du står

i morgon är dem ens igår.

Det går så fort att vandra

Lägg märke till att vad du får

är hundra sommardagar per år

Imorgon är den andra!

Kajenn (Caj Lundgren)

Gillar den där första dagen, den som är symbolen för att allt ligger orört och väntar där framför en. Nu har det gått ett antal av de hundra sommardagarna och  sakta, väldigt sakta börjar sommarlunken infinna sig. Men det är nog trots allt precis det här som är att vara ledig- för mig!

Tack snälla ni som har följt,  kommenterat och delat inlägg!

Ha en skön sommar med ledighet på det sätt som passar er bäst!

3 thoughts on “Att vara ledig eller…

 1. Karin Hallingström 28 juni, 2014 / 22:24

  Jag hoppas att du också får en bra sommar! Tack för en trevlig blogg. Och jag är också ledig med nya böcker, nya tankar och njuter av ledigheten samtidigt som jag ser fram emot hösten.

  /Karin

  Gilla

  • thereselinner 4 juli, 2014 / 13:06

   Tack Karin! Önskar dig detsamma. Ser fram mot kommande samtal på twitter!
   Therese

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s