Gästbloggar på bedomningforlarande.se om kamratrespons

Bedömning för lärande är ett bra sätt att jobba efter om eleverna ska få äga sin egen utveckling tänker jag. Jag tänker att medvetenheten om hur man kan göra för att utvecklas leder till ett större intresse. Det här var något som jag saknade under min egen skolgång. Det var som att det fanns en väg till att lära, men ingen berättade hur man kunde göra utan det fanns underförstått och outtalat. Tyvärr kom jag inte på det förrän efter gymnasiet. Vad koden handlade om. Bedömning för lärande blir ett sätt att lyfta fram koden i ljuset tänker jag. När jag fick möjligheten att gästblogga på Bedömning för lärande så insåg jag att det innefattar så många delar som inte längre är helt synliga för mig. De ingår i en helhet:

Bedömning för lärande är och innebär så väldigt många delar inser jag när jag ska sätta ord på vad jag och mina elever gör som gör att bedömningen leder till lärande. Det jag också inser är att jag själv inte längre tänker på alla delar var för sig utan alla ingår som en del i att se på arbetet i klassrummet med ett formativt förhållningssätt. Var är vi nu? Vart ska vi? Hur tar vi oss dit? Och i det arbetet handlar bedömning för lärande minst lika mycket om mitt lärande som pedagog. Vad är det eleverna visar mig? Och vad kan jag göra för att eleverna ska få förutsättningar att nå målen? Bilden blir komplex och jag får begränsa mig om inte blogginlägget ska bli en hel bok! Eftersom jag tänker att arbetet i klassrummet ska leda till att eleverna äger sin egen kunskapsutveckling på det sättet att de vet var de är och har redskap för att utveckla sina kunskaper vidare. Mitt uppdrag blir att ständigt föra en dialog på individ och gruppnivå som visar på vägar att ta, explicit undervisning om hur man kan tänka eller göra men också ge eleverna ett gemensamt språk som gör att vi förstår varandra och förstår mål och kvaliteter i kunskapskraven.

Tillslut valde jag att skriva om hur vi arbetar med kamratrespons i min klass och mina  tankar kring det.  Hela inlägget ”Eleverna som lärresurs för varandra” finns att läsa här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s