Skolpolitiker på besök

Det händer massor av bra saker varje dag i skolans värld. Precis som det händer massor av bra saker i politikens värld varje dag, skulle jag tro. Eftersom jag inte befinner mig i den vardagen kan jag den bara utifrån vad jag läser om och ser på nyheterna. Jag kan vara med och påverka vad fjärde år när det är dags för val och vet hur vår demokratiska struktur är uppbyggd, det är den kunskapen jag har vad det gäller politiker och deras vardag. Politiker och pedagoger är viktiga på skolarenan där vi har olika uppdrag men vi behövs – för att tillsammans skapa en skola idag och för framtiden. Därför är det så viktigt att mötas tycker jag.

I veckan hade jag förmånen att ha besök hela dagen av en av våra skolpolitiker. Ett väldig bra initiativ som gjorde att vi, politiker och pedagog, fick inblick i varandras vardag. Eleverna fick chansen att få veta mer om hur en politiker jobbar och om det är ett roligt jobb. De hade förberett en hel del frågor som de ville veta mer om. Det blev också en bra ingång till att starta arbetet med kunskapskravet i samhällskunskap:

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom olika samhällsstrukturer. I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett väl fungerande sätt. Eleven kan utifrån något givet exempel föra välutvecklade och nyanserade resonemang dels om hur individer och grupper kan påverka beslut på olika nivåer, dels om förhållanden som begränsar människors möjligheter att påverka.

Samhällskunskap betyg A år 6

När eleverna gick hem för dagen hann vi med samtal om hur skolan kan utvecklas vidare. För att kunna göra det till något hållbart behöver alla som är viktiga i skolan att mötas tror jag. Mötas i samtal och inte debatter. På alla nivåer behöver vi få kunskap om varandras uppdrag och ges förutsättningar för att alla ska kunna göra sina uppdrag på allra bästa sätt. Politiker, förvaltning, skolledare och pedagoger. Tillsammans kan vi skapa en skola där lärandet är i fokus. Så att vi verkligen kan leva upp till den här meningen i vår läroplan.

Citat_läroplan

ps. Lyssnade på debatten i Agenda när jag skrev det här inlägget. Funderade då på om de politikerna har någon insikt om lärares vardag. På riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s