Att någon tror på mig

Sitter i soffan med en kopp kaffe som sakta kallnar medan tårarna rinner. På tv:n har precis två unga människor och deras lärare läst texter ur boken Jag. Texterna berör. Jag tittar på nyhetsmorgon där Jenny Strömstedt intervjuar två av skribenterna och deras lärare på Jämtlands gymnasium.

Eleverna hade i början av läsåret fått i uppgift att skriva en berättelse som skulle inledas med Jag. Läraren Sara fick in texter som inte kunde stanna hos henne, texter som fler borde få ta del av. De bestämde att det skulle bli en bok. Texterna var ungdomarnas berättelser om sitt liv som innehöll krokiga vägar och upplevelser. Texter av elever som inte var så skriv- och läsvana trots att de nu gick på gymnasiet. En otroligt bedrift av skribenterna.

I intervjun säger en av killarna som är med:

det var ingen som trodde på mig, alla behöver känna att man är bra på något. När jag gick i 8:an sa de att jag inte skulle komma in på gymnasiet.

Det gör ont. Det gör ont i hela mig när jag hör det. Det finns säkert olika syn på just den här människans skolgång, men bara genom att det sitter en person som säger att ingen sett vad han är bra på och trott på honom under sin tid i skolan gör att vi verkligen har ett problem i svensk skola. Det problemet heter inte Pisa, eller betyg, eller nationella prov. Det problemet heter brist på tilltro. Det tror jag leder till de problem som vi i vanliga fall möts av i alla tidningar och nyhetssändningar.

Att någon tror på mig, visar det och ger möjligheter det är grunden för att kunna utvecklas, lära och växa.

Att någon tror på mig kanske är något vi ska jobba med i hela skoldiskussionen. Det betyder inte att man inte ska vara kritisk och ifrågasättande. En kritisk vän behöver vi alla. Det betyder istället att om vi visar tilltro så kan vi lyfta och utveckla skolan genom att få människor att växa.

Tilltro!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s