En artikel, tankar om det och varmt tack!

En vecka har gått sedan Expressen valde att låta ett reportage om skolan få ta sex sidor av tidningen. Reportaget handlade om en lärares vardag, min vardag. Jenny Strömstedt och Robban Andersson hängde med mig och mina elever under en dag.

expressen

Reportaget har lett till massor av kommentarer som har gjort mig så innerligt glad och peppad att fortsätta det arbete som jag tycker är bland det viktigaste och roligaste man kan ha. Lärare, att få vara med och vara en del av barn och ungdomars utveckling och framtid. Med stor ödmjukhet har jag valt det som yrke. För det är som Jenny Strömstedt skriver i artikeln

Skolan i dag representerar en ständigt pågående möjlighet men också ett hot om utanförskap. I både enskildas och samhällets berättelse finns historierna om de goda pedagogernas inflytande och de dåliga lärarnas förtryck av självförtroende och drömmar. Skolan är alltings början, men också ett möjligt slut.

Kommentarerna har handlat om att texten ger hopp, är inspirerande, och att det är glädjande att få läsa något positivt om skolan. Och det är nog det som väcker extra stor glädje hos mig. Att få visa en bild av skolan som inte lyfts fram genom nattsvarta rubriker. Det finns så otroligt många pedagoger som gör detsamma som jag. Vi gör, tänker, fördjupar oss inom våra ämnen – allt för att eleverna ska lyckas och få chans att ”finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet” som det står i läroplanen (Lgr 11 s.7). Tänk att det fick komma fram en sådant reportage i mediebruset.

Några reaktioner har handlat om att det är inte så konstigt att det är lätt att lyckas med vissa förutsättningar, de åldrarna eller på en skola som är på ett visst sätt. Det reagerade Ingela Netz på och skrev ett blogginlägg ”Läraryrket måste bli ett tillsammansyrke”  om de reaktionerna. Det hon skrev om  var nånannismen – som ett fenomen som inte lyfter utan snarare gör att utveckling står stilla eftersom det alltid är någon annan som ska eller är anledningen till att det inte fungerar. Jag håller med henne.

Jag tror nämligen inte att det är lätt att vara lärare någonstans idag. Uppdraget är så enormt komplext och det finns så mycket att förhålla sig till. Mitt sätt att förhålla mig till det är att påverka det jag kan i min vardag – mitt förhållningssätt. Jag är helt övertygad om att elever oavsett var de befinner sig kan skapa både negativa och positiva kulturer. Så mitt uppdrag, var jag än befinner mig, blir att förhålla mig till det. När jag skriver det här vet jag att det provocerar. Jag får ofta höra ”det är ju så lätt att säga, men om …” Det är lätt att säga och det är svårt att praktisera eftersom det handlar om att titta på sin egen roll. Men det är fantastiskt lärorikt eftersom man speglar sig mot sin omgivning. Har man tittat på sitt eget förhållningssätt kan man med större tyngd titta på systemet runt omkring och vara trygg i sin syn på att förändra det. Det ger i alla fall mig den känslan och styrkan.

Jag tänker fortsätta spegla mitt förhållningssätt och reflektera kring det tillsammans med elever, kollegor, det utvidgade kollegiet, egna barn, vänner – överallt där det finns möjlighet till samtal och ett ömsesidigt intresse eftersom det då även finns stor möjlighet till lärande. Så ETT STORT VARMT TACK till alla er som peppat, tackat för inspiration och delat artikeln! Ni inspirerar mig till att fortsätta arbeta – för att varenda unge ska få möjlighet att lyckas. Tack!

3 thoughts on “En artikel, tankar om det och varmt tack!

 1. Åsa Söderström 22 mars, 2014 / 15:12

  Så underbart sant och varmt skrivet, Therese! Vi behöver lust, glädje och inspiration, och det kan vi ge varandra. Länge leve det utvidgade kollegiet!

  Gilla

  • thereselinner 23 mars, 2014 / 13:23

   Tack Åsa! Vi behöver verkligen pepp, lust och inspiration.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s