Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete

Det här med grupparbete är en utmaning att jobba med eftersom det inte alltid är lätt att få alla att vara delaktiga i arbetet tycker jag. Det är lätt att det slutar med att någon står helt ensam med hela arbetet. Jag har genom åren på alla sätt och vis försökt hitta former som göra att alla är med och tränar på att samarbeta i en grupp. Nu har jag hittat en form som verkligen fungerar!

Jag läste boken Stärk språket, stärk lärandet av Pauline Gibbon i somras. I boken får man många konkreta tips på hur man kan jobba för att stärka språket i en grupp samt många påminnelser om språkets betydelse i alla ämnen. Ett av tipsen handlade om grupparbeten i form av hem- och expertgrupper. Det innebär att klassen delas in ett antal grupper som kallas för hemgrupper. Därefter delas det ut olika fördjupningsområden som ska undersökas till var och en av deltagarna i hemgruppen. När alla har fått ett uppdrag bildas det nya grupper där deltagarna ska bli expert på sitt fördjupningsområde. De blivande experterna möts och börjar sitt arbete. Sedan när det är dags att redovisa går varje expert till sin hemgrupp och redovisar samt lyssnar på kompisarna som är experter på andra saker. Så här förklara Marie Andersson det i sin film om hem- och expertgrupper.

Det här har vi nu testat vid två tillfällen. Första gången jobbade vi med det i historia:

hem_och_expert

Vi kombinerade arbetet med att fundera på hur vi kunde gå till väga för att hitta svar på den här typen av frågor. Det blev en problemlösningsuppgift.

Jag valde att organisera det genom att göra lite större hemgrupper där det fanns två experter till varje fördjupningsområde. De båda experterna jobbade sedan i olika expertgrupper. Det blev ett väl fungerande sätt för när de fördjupade sig var det små grupper som skulle samarbeta och när de redovisade fick de höra liknande information två gånger samt om det var någon expert som var sjuk så fick gruppen ändå höra den informationen vid redovisningen.

När vi nu jobbade med det för andra gången så hade vi alla med oss erfarenheten från första gången. Det gjorde att jag kunde påminna alla om att det hade visat sig vara väldigt svårt att redovisa i hemgruppen om man inte såg till att man själv blev expert. Den här gången handlade arbetet om att fördjupa sig i ett av Nordens länder. Experterna jobbade intensivt med att samla information, träna på att redovisa och sedan genomföra redovisningen i sina hemgrupper. Det var stor skillnad mot första gången. Det krävs träning för att sådana här aktivitet ska bli bra, både jag och eleverna behöver få möjlighet att tänka om och göra på ett annat sätt.  

När jag läser elevernas utvärderingar om arbetet med hem- och expertgrupper så är det väldigt positiva synpunkter men som tur är kommer det även fram sådant som gör att vi kan utveckla vårt arbete vidare!

4 thoughts on “Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete

 1. Annelie Spetz 16 januari, 2017 / 09:34

  Väldig bra tips på hur man engagerar alla elever i grupparbete. Tack!

  Gilla

  • thereselinner 18 februari, 2017 / 16:13

   Gillade att jobba så tillsammans med eleverna. Genom att görandet i sig leder till större delaktighet är fler betydligt mer aktiva utan påminnelser.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s