Kamratrespons – att förstå varför

Kamratrespons är ett lärande verktyg som jag ofta använder inom många ämnen. Det kan vara kamratrespons på lösningar i matematik eller respons på texterna som eleverna skriver. Det jag kan uppleva är det svåraste med att jobba med respons är att få med eleverna på att det finns ett stort lärande i att tänka en gång till. Det är få saker som är färdiga vid första försöket. Det är något jag och gruppen ofta får jobba mycket med. Att komma förbi den mentala spärren och inte se det som ”att göra om” utan att se på respons och bearbetning som en ”utveckling av arbetet”.

För att hjälpa eleverna att förstå hur man kan titta på texter använder jag stödstrukturer i form av frågor som de kan använda när de tittar på texten.

kamratrespons

Jag har saknat något, förutom mina samtal och att visa eleven sin egen utveckling, som gör att mitt budskap om att det här leder till utveckling verkligen går fram. Gärna tidigt i processen.

För ett tag sedan delades den här fantastiska filmen runt om på sociala medier och äntligen hade jag hittat något som vi kunde titta på och tänka tillsammans kring.

Vi tittade på filmen tillsammans i klassen och stannade till då och då för att fundera över det vi såg. Har vi gjort något liknande? Vad är poängen med att göra som de gör på filmen?  Eleverna (i år 5) kunde se att det var det vi hade gjort under hösten när vi jobbade med kamratrespons på texter. Varför gjorde vi det? Är det bra att jobba så?

Många frågor som vi tillsammans benade ut och kunde konstatera att det finns en poäng i att utveckla arbetet som man gör. Det handlar inte om att det är fel utan att vi lär oss för varje gång vi vågar prova igen med hjälp av egna och andras tankar.

Filmen finns i vår gemensamma referensram nu, den kan vi  återkoppla till och på så sätt prata samma språk eleverna och jag. En av eleverna ville att jag skulle lägga den på vår blogg för att alla föräldrarna skulle få se den med – den är ju så bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s